Från en Ria!

14.09.2021

Torsdagen den 9:e

Det här blir en dag då vi tar en "power walk" i den gamla delen av staden, det regnar lite så kameran lämnar vi på båten. Vi blir lite lata av det tråkiga vädret, men på kvällen så går vi ut på stan och äter middag på en lite bättre restaurang.

Fredagen den 10:e

Vi går upp tidigt och lämnar marinan när det första ljuset kommer, det gäller att utnyttja dagen och inte komma i hamn för sent. Tyvärr så blåser det inte tillräckligt så vi får gå för motor hela dagen. Vi går till den första skyddade hamnen som vi kan hitta utefter kusten. Där lägger vi oss på svaj, på eget ankare i stäven.


För ankare för första gången

 Det är premiär för oss på denna segling och det tar ett par försök innan vi är säkra på att vi ligger fast. Man kallar vikarna eller fjordarna för ria här, och naturen är inte helt olik Norges. Kusten kantas av höga berg som ofta stupar rätt ner i havet, på några ställen går det in i djupare vikar med sandstränder. 


Detta är så långt västerut man kan komma i Spanien, Cap Finnistere

Och det är nog långt ifrån alla dessa stränder som man kan komma ner till från land. Här kan man även se byar som ligger högt uppe på bergen som ligger så att de kan se havet men inte komma ner till vattnet då det är för brant.

Väl fast förankrade blev det ytterligare en premiär, denna gång för bad! Vattnet var ca 18 grader så det blev ett kort dopp. Tänk att det skulle gå drygt 2 månader av segling innan det blev tillfälle att bada. Vi fick en vacker kväll med middag i kvällssolen.

Lördagen den 11:e

Vi sover lite dåligt då det börjat komma in dyning, trots att det inte blåser något. Solen skiner när vi går upp, men det känns som att solen går upp ganska sent här, vi är ju ganska långt väster ut. Så långt man kan komma för denna tidszonen tror jag. Det är svalt på morgonen så något morgondopp blir det inte av. Vi tar oss ut på havet och seglar söderut och när vi passerat Spaniens mest västliga udde, Finisterre, så svänger vi in i en Ria. Vi lägger oss på svaj i en vik som är skyddad för alla vindriktningar utom sydliga. Solen skiner och vi passar på att bada från båten. Här är det 20 grader i vattnet så vi kan bada länge.

Söndagen den 12:e

Sover lite dåligt även här, det är ganska öppet ut mot Atlanten så vi får tyvärr lite dyningar som gör att vi sover lite dåligt även här. Så vi ser tyvärr framemot att ligga i en marina igen! Det blir en kort tur till ett mindre fiskeby ganska lång in i en ria. Den heter Muros. Här har man fått en attraktion i form av en utstött delfin som håller till i hamnen. Han känner sig antagligen ensam och kommer in i hamnen och leker, gärna med gummibåtar. Vi sover bra i den lugna och tysta hamnen.

Måndagen den 13:e

Det regnar under natten men på dagen får vi fint väder så vi går på två längre promenader. Husen här är av varierande skick och ålder. 


Man har uthus som står på pelare, antagligen för att göra det svårt för råttor att stjäla utsäde eller chokladbollar. Något att ta efter kanske?

Nu har vi varit ute i nästan 10 veckor och besökt så många hamnar. Vi har varit på många ställen och upplevt mycket så en del minnen kommer i oordning! Var har vi varit och hur ser vår väg efter Europas kust ut? För oss själva och för er har vi gjort en lista på vart vi varit:

1. Rönne på Bornholm, 1 vilodag

2. Stralsund, 2 vilodagar

3. Rostock, 2 vilodagar

4. Heiligen Hafen, 1 vilodag

5. Stickenhörn (Kiel)

6. Rendsburg

7. Brunsbuttel

8. Cuxhafen, 3 vilodagar

9. Helgoland, 1 vilodag

10. Nordeney, 1 vilodag

11. Terschelling, 2 vilodagar

12. Harlingen

13. Einkutzen, 5 vilodagar

14. Amsterdam, 2 vilodagar

15. Haarlem

16. Braassemeer

17. Rotterdam

18. Willemstadt

19. Middelburg, 2 vilodagar

20. Dunkerque

21. Bologne Sur Mer, i vilodag

22. Dieppe, i vilodag

23. Cherbourg

24. Roscoff, 2 vilodagar

25. LÀber Wrach

26. Auderne, 1 vilodag

27. Ile de Groix

28. Quiberon

29. Pornichet

30. Ile de Yeu

31. Les Sables dÒlnne

32. La Rochelle, i vilodag

33. Santander

34. Gijon, 1 vilodag

35. Viveiro, 2 vilodag

36. A Coruna, 4 vilodagar

37. Muxia

38. Ria Sardineiro

39. Muros, 2 vilodagar

På en karta ser det ut så här:


Vi har även gjort en liten film igen, ni kan se den här:


Några av er har noterat att seglare utanför Portugals och Spaniens kuster har blivit attackerade av späckhuggare. Det är tyvärr sant, men som tur är mycket ovanligt. Just nu verkar det mest ske utanför Gibraltar. Men det har tidigare hänt där vi är just nu. Men fortfarande så är det farligare att vara ute i trafiken än att segla i dessa vatten. Ingen har dött, men roder har förstörts. Ni kan läsa mera här:

www.orcaiberica.org

Man vet inte varför dessa djur har börjat med detta beteende. De biter i båtars roder och har i vissa fall gjort dem omöjliga att styra. Man har ett antal antaganden men antagligen kommer det vara omöjligt att förstå varför de har börjat göra detta. Eftersom de är utrotningshotade så kommer man nog inte tillåta att ta bort de djur som gör så här. Men det kan knappast vara för derast eget bästa.