Sao Miquel - vecka 1
Sao Miquel - vecka 1 (for an English version please scroll down)
Efter att ha återhämtat oss en dag efter den långa seglingen hit till Sao Miquel, Azorerna, så var det dags för att utforska denna ö. Vi ville hinna med en rundtur med guide innan vår extra besättning, Gunilla, skulle flyga hem till Sverige. Vi hade tur och fick tag i en heldagstur till norra, mellersta och östra delen av ön. Vi började med att åka norrut från Ponta Delgada till norra kusten.
Landskapet här på Azorerna är otroligt vackert. Mjuka kullar som är täckta av frodig grönska. Längs vägarna växer hortensia och azaleor vilt i häckar och kraftiga buskar.
Azorerna är ju vulkanöar liksom Madeira, men här är bergen inte så spetsiga och branta som på Madeira utan mycket "mjukare". Vi passerade hagar omringade av stenmurar, ibland manshöga. Det finns mycket boskap på denna ö, både kor för mjölkproduktion och köttproduktion. Azorerna är nog den största producenten av mejeriprodukter och nötkött i Portugal. Det odlas även ananas, bananer, avokado och te på denna ö. Det finns 2 stycken te-plantager som är de enda i Europa. Sao Miquel är den största av de Azoriska öarna, men ändå inte så stor. Den sträcker sig 65 km från öst till väst och är bara 15 km på bredaste stället norr till söder. Detta är ungefär halva Gotlands storlek.
Vi åkte till en vulkankrater, Furnas, där det ligger en vacker sjö i botten på kratern, Lago da Furnas. Nere vid sjön finns ett fält med heta källor där det bubblade och rök ur jorden. I detta fält hade man grävt gropar där man tillagade en typisk portugisisk gryta. Man varvar olika slags kött och korv med potatis och grönsaker i en stor gryta som sedan sänks ner i den varma marken och täcks över med jord. Där får det stå i 5 till 6 timmar och tillagas. Flera restauranger i närheten av detta lavafält hade sin egen "grop" där de hade sina grytor. Vi fick senare smaka på en sådan måltid. Det var fantastiskt gott!
Vi hann även med ett bad från en heta källa. Vattnet höll den behagliga temperaturen av 39 grader.
Bussturen fortsatte österut till Nordeste. På vägen passerade vi ett otroligt vackert vattenfall.
Vi var tillbaka till båten vid 18-tiden, då var man full av intryck och ganska trött. Det finns så mycket mer att se på denna ö, så vi ska hyra en bil och köra runt själva ett par dagar.
Lotta har alltid drömt om att få rida på Azorerna, ända sedan hon läste en artikel för drygt 20 år sedan om en kvinna som flyttade till Azorerna och startade en hästgård. Och det var här på Sao Miquel som tur var. Gården heter Quinta da Terca och Lotta och Gitte från vår kompisbåt, tog en två-timmars ridtur igenom byar, skog och fält. Det var så mysigt och gav mersmak.
Our first week in Sao Miguel.
After recovering one day after the long voyage here to Sao Miquel, Azores, it was time to explore this island. We wanted to catch a guided tour before our extra crew, Gunilla, would fly home to Sweden. We were lucky and got a full day trip to the north, middle and east of the island. We started by heading north from Ponta Delgada to the north coast. The landscape here in the Azores is incredibly beautiful. Soft hills covered with lush greenery. Along the roads, hydrangeas and azaleas grow wild in hedges and vigorous shrubs. The Azores are volcanic islands like Madeira, but here the mountains are not as pointed and steep as in Madeira but much "softer". We passed pastures surrounded by stone walls, sometimes man-high. There are many cattle on this island, both cows for milk production and meat production. The Azores are probably the largest producer of dairy products and beef in Portugal. Pineapples, bananas, avocados and teas are also grown on this island. There are 2 tea plantations that are the only ones in Europe. Sao Miquel is the largest of the Azores islands, but still not that big. It stretches 65 km from east to west and is only 15 km at the widest point north to south. This is about half the size of Gotland. We went to a volcanic crater, Furnas, where there is a beautiful lake at the bottom of the crater, Lago da Furnas. Down by the lake there is a field with hot springs where it bubbled and smoke from the earth. In this field, pits had been dug where a typical Portuguese stew was prepared. You mix different kinds of meat and sausages with potatoes and vegetables in a large pot which is then immersed in the warm ground and covered with soil. It is left to stand for 5 to 6 hours and cooked. Several restaurants near this lava field had their own "pit" where they had their pots. We later got to taste such a meal. It was amazingly good! We also had time for a bath from a hot spring. The water kept the comfortable temperature of 39 degrees.
The bus trip continued east to Nordeste. On the way we passed an incredibly beautiful waterfall. We were back to the boat at 6pm, full of impressions and quite tired. There is so much more to see on this island, so we'll rent a car and drive around for a couple of days.
Lotta has always dreamed of riding in the Azores, ever since she read an article more than 20 years ago about a woman who moved to the Azores and started a horse farm. And it was here in Sao Miquel, luckily. The farm is called Quinta da Terca and Lotta and Gitte from our friend boat, took a two-hour ride through villages, forest and fields. It was so cozy and you desire to experience more.